Eerste zero-emissiezones zijn een feit

Eerste zero-emissiezones zijn een feit
Op 1 januari 2025 hebben veertien steden en gemeenten in Nederland een zero-emissiezone ingevoerd. In de loop van de komende jaren komen er hier nog zestien andere locaties bij. Naast de al eerder aangekondigde overgangsmaatregelen, kan er in sommige gevallen ook een ontheffing worden aangevraagd.
Zero-emissiezones zijn stadsdelen waar dus alleen voertuigen zijn toegelaten die geen schadelijke stoffen uitstoten. De steden en gemeenten in kwestie zijn Amersfoort, Amsterdam, Assen, Delft, Den Haag, Eindhoven, Gouda, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Op de website www.opwegnaarzes.nl vind je gemeente per gemeente gedetailleerde informatie over de exacte omvang van deze zero-emissiezones. Op diezelfde website vind je ook informatie over de invoeringsdatum van andere zones.
Overgangsmaatregelen
Zoals eerder al aangekondigd werden er vorig jaar al overgangsmaatregelen besloten. Hierbij wordt gekeken naar de eerste inschrijvingsdatum van het voertuig.
- Euro 6 bakwagens met een datum eerste inschrijving tussen 1 januari 2017 en 31 december 2019, hebben tot 1 januari 2028 toegang tot de zero-emissiezones;
- Euro 6 bakwagens met een datum eerste inschrijving tussen 1 januari 2020 en 31 december 2024 hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de zero-emissiezones;
- Euro 6-trekkers met een datum eerste inschrijving tussen 1 januari 2017 en 31 december 2024, hebben tot 1 januari 2030 toegang tot de zero-emissiezones.
Voertuigen die sinds 1 januari van dit jaar voor het eerst werden ingeschreven, moeten een uitstootvrije aandrijving hebben om toegang te hebben tot de zero-emissiezones in Nederland.
Voor de voertuigen die onder de overgangsmaatregelen vallen, moet er geen ontheffing worden aangevraagd.
Ontheffingen
De Nederlandse overheid voorziet ook enkele gevallen waarbij een ontheffing kan worden aangevraagd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een ontheffing aan te vragen wegens lange levertijden van een emissievrij voertuig, een ontheffing voor vrachtwagens die niet emissievrij verkrijgbaar zijn en een ontheffing in verband met bedrijfseconomische omstandigheden. Ondernemers die tijdelijke financieringsproblemen ondervinden, kunnen een ontheffing aanvragen als ze kunnen aantonen dat de aankoop van een emissievrije vrachtwagen tijdelijk niet haalbaar is.
Twaalf keer per kalenderjaar is het mogelijk om een dagontheffing aan te vragen. Een dagontheffing kan ook met terugwerkende kracht worden aangevraagd op voorwaarde dat de aanvraag gebeurt de dag volgend op de passage door een zero-emissiezone. Een dergelijke ontheffing is enkel geldig in de gemeente waarvoor ze werd aangevraagd. Een ontheffing kost 30 euro.
De online aanvraagtool voor ontheffingen is alleen maar beschikbaar voor voertuigen met een Nederlandse nummerplaat. Voor buitenlandse voertuigen kan de gebruiker een aanvraag per post of per e-mail indienen op het mailadres info@emissieloket.nl.
Handhaving
Zoals in eerde publicaties al aangegeven, zullen de gemeenten die op 1 januari van dit jaar een ZES-zone hebben ingevoerd, de eerste vier maanden alleen maar een waarschuwing geven. Vanaf 1 mei 2025 zullen overtredingen gesanctioneerd worden.

Wie is TLV?
Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!