Interview Transport Van Heyste

“Service, kwaliteit en flexibiliteit zijn veel belangrijker dan streven naar snelle groei”
TLV magazine sprak met Guy en Philippe Van Heyste
N.a.v. de Dag van de Vrachtwagenchauffeur was TLV magazine eind vorig jaar al eens te gast bij Transport Van Heyste uit Aalter. Het enthousiasme over dit initiatief, zowel bij de zaakvoerders als bij de chauffeurs, werkte aanstekelijk. TLV ging begin maart met plezier opnieuw langs bij dit trouw TLV-lid. We spraken er met Guy en Philippe Van Heyste, vertegenwoordigers van de derde generatie en zaakvoerders van dit prachtige familiebedrijf. Generatie vier wordt ondertussen volop klaargestoomd maar de huidige zaakvoerders denken nog lang niet aan stoppen.
Interview: Laura Peeraer en Jan Soenen
TLV magazine: Kunnen jullie het bedrijf in het kort voorstellen?
Guy Van Heyste: Onze grootvader is gestart in 1933. Dit was dan voornamelijk met butaangas voor Shell en dierenvervoer. Geleidelijk aan is onze vader ook in de zaak gekomen. Dit was dan ook nog verder met dierenvervoer, waarbij ze vee gingen ophalen om naar markten te brengen. Later kwam daar dan huifwagenvervoer bij vanuit Zeebrugge. Later, nog voor onze komst, zijn ze dan begonnen voor Hoyer, in de chemicaliën. Zo zijn we stilletjes aan in de tankwagens terechtgekomen. We hebben dan een opportuniteit gehad om in Aalst bij Amylum in de levensmiddelen te beginnen. Zo begon ons verhaal in de levensmiddelen. Intussen hebben we een vijftig opleggers, tweeënveertig trekkers en een eigen cleaningafdeling voor zowel onze eigen wagens als voor derden. Onze activiteiten zijn momenteel geënt op levensmiddelen.
Philippe en ik zijn de derde generatie en met onze kinderen is ondertussen de vierde generatie aan de slag in ons bedrijf.
TLV: Werken jullie ook met onderaannemers?
Philippe Van Heyste: We werken met geen vaste onderaannemers. Sporadisch gebeurt het wel eens dat collega-transporteurs helpen wanneer het te druk is.
TLV: Wat zijn de belangrijkste productgroepen?
GVH: In hoofdzaak zijn dit vruchtensappen, glucose en vloeibare suikers in isothermische tankwagens. Bij een retourvracht uit Zuid-Frankrijk kan dit ook wijn of melk zijn. Sporadisch vervoeren we ook oliën en vloeibare chocolade.
TLV: Mag je met het ganse wagenpark die verscheidenheid aan producten vervoeren?
GVH: Ja, maar je hebt altijd te maken met een lijst van toegelaten voorproducten die opgelegd wordt door de klanten. Uiteraard moet elke tankwagen na iedere lading gereinigd worden volgens de procedure die opgelegd wordt door de klant. Op basis van de voorgaande producten worden er na het spoelen ook een aantal testen gedaan. Bijvoorbeeld, bij allergenen doen we na het reinigen een allergeentest. Tankwagens worden ontsmet met stoom en koosjer-cleaning is ook mogelijk. Op die manier kunnen we een waarborg bieden dat de wagen proper gereinigd is.
PVH: Hiervoor leveren we de EFTCO-reinigingscertificaten af.
TLV: Dit gaat ongetwijfeld gepaard met heel wat administratie?
GVH: Inderdaad. Om de drie jaar worden er audits uitgevoerd, hetgeen drie dagen inhoudt en heel wat administratie met zich meebrengt. Aangezien het gaat om levensmiddelen is dit ook wel heel belangrijk. Het wordt ook gevraagd door de klanten.
TLV: Is het wagenpark aan het toenemen of blijft het stabiel?
PVH: Recent hebben we vijf tankwagens bijgekocht. Het is niet echt onze filosofie om snel te groeien. We groeien graag gestaag mee met de klanten. Op deze manier kunnen we blijvende service garanderen.
GVH: Service, kwaliteit en flexibiliteit is voor ons zeer belangrijk. Om die reden kiezen we voor een beheersbare groei.

TLV: Jullie spelen in een nichemarkt, met name levensmiddelen. Betekent dit dat jullie minder te lijden hadden onder de economische crisis?
GVH: Dit bleef relatief binnen de perken. We hebben de laatste jaren wel één en ander gehad. Zo was er in 2008 de financiële crisis, dan vijf jaar geleden corona en nu de oorlog in Oekraïne.
Er is altijd wel een terugval geweest, maar zeer binnen de perken.
TLV: Zitten jullie in een niche die serieus onderhevig is aan internationale concurrentie?
PVH: Die neemt toe. Dat zien we aan de talrijke buitenlandse voertuigen die in onze cleaningafdeling langskomen.
GVH: We zien ook dat de buitenlandse voertuigen ook wel meer tussen het kortere afstand werk zitten. Op de lange afstand was dit allang zo. Hierbij is het nog moeilijk om met Belgische chauffeurs te concurreren tegen de lage loonlanden.
TLV: Zorgt dit voor druk op de prijzen?
PVH: We ervaren dat de kwaliteit nog altijd blijft primeren. Om die reden kunnen we onze prijzen nog aanhouden. Als het tendertijd is, zijn het natuurlijk enkel de prijzen die spelen. Doch zien we ook klanten die nadien terugkomen omwille van de kwaliteit die we bieden. Overeenkomsten van twee jaar bieden werkzekerheid, maar het nadeel is dat je vastzit aan de vastgelegde prijs. De schommelingen in de dieselprijs zijn gedekt via de dieselclausule. Forse loonindexeringen bijvoorbeeld zijn natuurlijk een pak moeilijker om te slikken.
TLV: Jullie betrekken sinds 2019 zeer moderne bedrijfsgebouwen in Aalter met onder meer heel wat voorzieningen voor chauffeurs van binnen en buiten de onderneming. Wat was de achtergrond van deze beslissing?
PVH: We zijn naar Aalter gekomen omdat de vestiging in Knesselare te klein werd. In Aalter kunnen we ook veel makkelijker werken aan het onderhoud van onze wagens, want we doen ook alles zelf in de garage. Nu hebben we ook uitgebreide faciliteiten voor chauffeurs, zoals douches, waar dit in Knesselare eerder beperkt was. We hebben serieus ingezet op die faciliteiten voor de chauffeurs en dit wordt ook enorm geapprecieerd.
GVH: Deze faciliteiten zijn ook toegankelijk voor de chauffeurs die bij ons komen cleanen. Ze moeten hiervoor niet betalen, maar we verwachten natuurlijk wel dat alles proper wordt achtergelaten na gebruik.
PVH: Er wordt door de chauffeurs in zekere zin ook een sociale controle uitgevoerd. Zo gaan ze kijken of alles proper is, hetgeen ook wel werkt want het wordt onderhouden. We vinden de situatie naast de weg schrijnend en op deze manier kunnen chauffeurs zich bij ons op een veilige en propere manier stallen. Wat het personeelsverloop betreft, hebben wij chauffeurs die al vijfentwintig jaar in dienst zijn. Tachtig procent van onze chauffeurs werken ook al langer dan tien jaar bij ons. We zien dus weinig personeelsverloop en krijgen op vandaag ook vaak spontane sollicitaties, hetgeen ik ook heel tof vind. Zo weet je eigenlijk ook dat de chauffeurs die bij ons werken tevreden zijn aangezien zij positief over ons als werkgever vertellen.
GVH: Het feit dat we weinig personeelsverloop kennen, heeft ook een positieve impact op onze kwaliteit. Een vaste equipe van chauffeurs is voor onze klanten ook een zegen. Op deze manier kennen de chauffeurs bijvoorbeeld de procedures van onze klanten en weten de klanten ook dat de chauffeurs hun werk goed doen.
TLV: Wat is jullie persoonlijke opvatting over het chauffeurstekort en de oorzaken hiervan?
GVH: Het wordt niet meer aantrekkelijk geprofileerd.
PVH: De parkings langs de weg zijn ook niet meer uitnodigend. De mentaliteit en collegialiteit zijn ook niet meer zoals vroeger.
GVH: Inderdaad, de parkings zijn een groot probleem. Waar je vroeger bijvoorbeeld nog proper kon douchen en makkelijk een veilige plaats had, moet je nu al vanaf de namiddag stressen of je ’s avonds wel plek gaat hebben om te kunnen staan. Er zijn ook al zo weinig parkings en dan worden chauffeurs bij laad- en losadressen ook nog vaak onheus behandeld. Zo zijn er bijna geen klanten meer die toelaten dat de chauffeur ’s avonds blijft staan op de parking.
PVH: Zo zien we ook dat chauffeurs des te tevredener zijn dat ze hier wel mogen en kunnen blijven staan.
TLV: Hoe zien jullie de toekomst op het vlak van energietransitie?
GVH: We ervaren de druk vanuit klanten om in te zetten op CO2-reductie. In ons werk is het elektrisch verhaal voorlopig moeilijker aangezien we grotere afstanden doen. We zijn wel aan het testen met HVO 100 en biodiesel. We zetten bovendien in op minder dieselverbruik. Zelf zien wij de oplaadcapaciteiten voor elektrische trucks vandaag nog niet als voldoende om in te zetten op elektrische trucks voor langere afstand. De routes en het soort werk maakt het voor ons momenteel moeilijk. Ook het gebruik van de compressor en hydraulische pompen hebben een impact op de actieradius.
We kunnen wel zelf energie opwekken want er liggen 300 zonnepanelen op onze site. We zijn enorm bezig met duurzaamheid maar het moet werkbaar en betaalbaar blijven.

Wie is TLV?
Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!