Nieuwe medewerkers vormen begint op school!

November 19, 2024

De sector zet al jaren in op verschillende instroomkanalen om nieuwe medewerkers aan te trekken. En dat proces begint al vroeg: op de schoolbanken! Zowel voor het rijdend als het niet-rijdend personeel kan een opleiding transport en logistiek al starten op de middelbare school.

Opleiding vrachtwagenchauffeur

In Vlaanderen kan een jongere vanaf het 5de middelbaar instappen in de beroepsopleiding vrachtwagenchauffeur. Er zijn zeven Vlaamse scholen waar je de opleiding kan volgen, namelijk in Zeebrugge, Kortrijk, Gent, Antwerpen, Haacht, Aarschot en Genk. En naar alle waarschijnlijkheid zal op 1 september 2025 ook in Dendermonde een opleiding starten.

Deze opleiding omvat een uitgebreid theoriegedeelte, zoals de toepasselijke reglementering, de verschillende soorten documenten…

Daarnaast leren de leerlingen uiteraard alle aspecten van het rijden met een vrachtwagen en met de verschillende voertuigcombinaties: zowel vaste vrachtwagen, trekker–oplegger als vrachtwagen-aanhangwagen worden aangeleerd.  

Wie slaagt voor de opleiding, verlaat de school met het rijbewijs C+E, de basiskwalificatie vakbekwaamheid en het ADR-getuigschrift!  

De opleidingen in de scholen zijn opleidingen van hoge kwaliteit. De afgeleverde chauffeurs zijn topchauffeurs. Uit cijfers blijkt ook dat deze jongeren doorgaans in onze sector terechtkomen en er ook blijven. De ondersteuning door de sector zorgt dus ook voor return in de sector.  

Uit de laatste cijfers blijkt dat de inschrijvingen in Vlaanderen stagneren, wat bijzonder jammer is. Het beroepsonderwijs is een volwaardig en belangrijk instroomkanaal voor onze sector! En daarom moeten we hier als sector voor gaan! Dus ken je jongeren die een passie voor vrachtwagens hebben? Maak ze nu al warm voor de opleiding, zodat ze tijdig een geïnformeerde keuze kunnen maken.

Een overzicht van alle scholen vind je op www.avontuurlijkejobs.be


Logistieke medewerkers

Ook logistieke opleidingen worden aangeboden in de middelbare school. Dit kan ook in de vorm van duaal leren. Dit houdt in dat de leerling deels op school, deels op de werkvloer wordt opgeleid. Door de opleiding gedeeltelijk in bedrijven te geven, krijgen de jongeren ook arbeidsattitude mee en raken ze vertrouwd met de nieuwste technologieën in bedrijven. De school en het bedrijf vullen elkaar aan en zijn gelijkwaardige partners in het volledige opleidingsproces.

In de formule van duaal leren zijn verschillende opleidingen mogelijk:

· magazijnmedewerker duaal (vanaf 2de graad BS0);

· bestuurder interne transportmiddelen duaal (vanaf 2de graad BSO);

· logistiek duaal (3de graad BSO).

Tijdens de opleiding logistiek duaal wordt een leerling begeleid door een mentor: een werknemer uit het bedrijf die zijn expertise overdraagt aan de leerling. De mentor krijgt hiervoor zelf een gratis opleiding van drie dagen, aangeboden door het SFTL. De opleiding komt daarenboven in aanmerking voor het Vlaams Opleidingsverlof, waardoor een groot deel van de loonkost ook wordt terugbetaald.

Daarnaast kan het bedrijf zelf, onder bepaalde voorwaarden, ook nog een premie ‘kwalificerend werkplekleren’ krijgen via de Vlaamse overheid.

Om voldoende werkplekken te creëren, is er nog altijd nood aan bedrijven die hier mee hun schouders willen onder zetten! Dus, heb je een logistieke afdeling en wil je ook meewerken aan de opleiding van toekomstige werknemers? Neem dan contact op met Katrien Timmermans, sectorconsulent bij het SFTL via katrien.timmersmans@sftl.be

Meer info over de duale opleidingen vind je hier

Ook interessant

Personeel en arbeid

Nieuwe chauffeurs dankzij project 'Future Drivers'

Personeel en arbeid

Tijdelijk werkloos vanaf 2025?

Personeel en arbeid

Vrachtwagenchauffeur worden doe je zo...

Wie is TLV?

Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!