Tariefwijziging Eurovignet vanaf 2025

October 3, 2024

Vanaf 1 januari 2025 wordt het eurovignet niet langer berekend op basis van de Euro-emissieklasse maar op basis van de CO2-klasse. Net zoals voor de Duitse Maut, worden voertuigen voortaan ingedeeld in vijf CO2-klassen. Deze variëren van emissieklasse 1 (dieseltrucks) tot en met emissieklasse 5 (zero emissie).

De meeste voertuigen uit het huidige wagenpark zitten in CO2-emissieklasse 1. Binnen deze klasse 1 blijft ook een nadere indeling op grond van de reeds toegepaste Euro-emissieklasse behouden.

Concreet zullen de tarieven voor CO2-emissieklasse 1 worden verhoogd met 1,9%. Voor een Euro 6 motorrijtuig in deze emissieklasse zal het huidige jaartarief van 1.250 euro dus verhoogd worden naar 1.274 euro. Je vindt het overzicht van alle nieuwe tarieven voor jaar-, maand- en dagvignetten in het helpcenter op onze website.

Met deze verhoging vangt men de door Europa verplichte kortingen voor de andere emissieklassen op. De klassen 2 tot en met 4 krijgen zo een gemiddelde korting in overeenstemming met wat in de gewijzigde Eurovignetrichtlijn voorzien is. Emissievrije voertuigen (CO2-klasse 5) kunnen genieten van een maximale korting van 75% ten opzichte van het tarief dat geldt voor CO2-klasse 1 (Euro-emissieklasse 6).

Eurovignetten die voor 1 januari 2025 worden gekocht, blijven nog geldig voor de duur waarvoor ze zijn aangeschaft, zonder correcties. Vervoerders kunnen dus mogelijks nog profiteren door eind dit jaar strategisch nog hun vignetten aan te kopen voor voertuigen in klasse 1. Omgekeerd kan je voor een emissievrij voertuig waarvoor het Eurovignet in het najaar van 2024 afloopt, voordeel halen door maandvignetten te kopen voor de resterende maanden en dan begin 2025 een jaarvignet met korting…

Vanaf 1 januari 2025 is het Eurovignet alleen nog geldig voor Zweden, Nederland en Luxemburg. Op 1 januari 2025 stapt Denemarken namelijk over van het Eurovignet op een kilometerheffing voor zware vrachtauto's. Als gevolg van deze verandering zal een Eurovignet niet langer nodig zijn in Denemarken na 31 december 2024.

Ook interessant

Onderweg

Nieuwe verplichtingen vanaf 31 oktober: ENS

Onderweg

Autosnelweg tussen Parijs en Normandië wordt free flow tolweg

Duurzaam transport
Onderweg

Op 1 juli 2024 worden de tarieven voor de kilometerheffing in Vlaanderen en Brussel opnieuw geïndexeerd.

Wie is TLV?

Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!