Tijdelijk werkloos vanaf 2025?

October 3, 2024

Verplicht gebruik elektronische controlekaart

Het document C3.2A is de controlekaart die iedere werknemer die tijdelijk werkloos is moet ontvangen voor iedere maand waarin de werknemer tijdelijk werkloos is.
Op deze controlekaart moet de medewerker, voor iedere maand waarin hij tijdelijk werkloos is, ziekte, vakantie, werkloosheid en gewerkte dagen aanduiden. Dit formulier is de basis voor de uitbetaling van de werkloosheidsuitkeringen voor de dagen tijdelijke werkloosheid.

Sinds september 2023 is voorzien in de mogelijkheid om dit papieren formulier, met uniek nummer bovenaan, te vervangen door een elektronische versie. Je kan dit doen voor alle werknemers in je onderneming, via het arbeidsreglement of via een ondernemings-cao, of individueel per werknemer.

Vanaf 1 januari 2025 verdwijnt het vrijwillige element. Vanaf dan zullen alle werknemers en werkgevers verplicht zijn om de elektronische controlekaart te gebruiken.

Voordelen?

Het gebruik van de elektronische controlekaart biedt enkele voordelen:

• De papieren formulieren moeten niet meer uitgedeeld worden;

• Het validatieboek moet niet meer worden ingevuld;

• De elektronische controlekaart kan niet verloren raken;

• De controlekaart kan met een druk op de knop naar de uitbetalingsinstelling worden doorgestuurd zodat die de uitkeringen sneller kan betalen;

• Een materiële vergissing bij het invullen, kan worden rechtgezet zonder administratieve formaliteiten.

Overgangsmaatregelen

Werknemers die willen overstappen naar de elektronische controlekaart kunnen dit nu al, mits akkoord van hun werkgever.

Tot en met 30 juni 2025 kunnen werkgevers en werknemers nog een uitzondering vragen op het verplicht gebruik van de elektronische documenten. Dit kan om twee redenen:

Werkgevers zullen voor alle werknemers van hun onderneming kunnen vragen om nog gebruik te maken van de papieren controlekaart wanneer de digitalisering voor
de werknemers meer voorbereidingstijd zou vergen.

Individuele werknemers die de elektronische controlekaart voor het eerst zouden moeten gebruiken en die problemen zouden hebben met de elektronische toepassing zullen een tijdelijke uitzondering kunnen vragen. Ze moeten dat dan wel melden aan hun werkgever, zodat die ook weet dat de verdere procedure met de papieren controlekaart zal verlopen.  

Meer informatie over de overgangsmaatregelen zal later nog door de RVA bekend worden gemaakt.

Ook interessant

Personeel en arbeid

Vrachtwagenchauffeur worden doe je zo...

Personeel en arbeid

Opgelet voor rijbewijstoerisme!

TLV
Duurzaam transport
Economie
Onderweg
Personeel en arbeid

"Stoppen met debatteren, starten met beleid, daar rekent TLV op."

Wie is TLV?

Heb je nog vragen over de sector of onze diensten en producten? Bel ons, stuur een mailtje of maak een afspraak via de kalender. We helpen je graag verder!